Amikor életmódról, vagy annak megváltoztatásáról beszélünk, általában a táplálkozásról, a pihenésről és a testmozgásról van szó; az életmód alapvető elemeiről. Olyan kerülendő és követendő elvekről, amelyeket betartva egészséges, ideális életet élhetsz.

De vajon tényleg csupán erről van szó? Az evésről, alvásról és sportról? Ennyit elég tudnod…?

Ha begúglizod, hogy “egészséges életmód”, leggyakrabban a táplálkozásról szóló oldalakra kerülsz, ahol leírják, hogy egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, igyál sok vizet és teát… Annyira jó lenne, ha csak ezt megtennéd, és minden megváltozna, minden sikerülne elsőre! 😀 De tudjuk, hogy ez nem így van.

 

Az életmódnak nagyon sok más eleme is van, amiről kevesebbet beszélnek.
Mire gondolok?

Az életmód szociális, szellemi, érzelmi vonatkozásaira; a társas kapcsolatokra, a stressz feldolgozására, optimista életfelfogásra, a környezethez való alkalmazkodásra. Ugyanolyan fontos részei ezek az életednek, mint a testi vonatkozások (kaja, pihi, mozgás), sőt nem lehet teljesen elválasztani ezeket egymástól.

Ezen nehezebb változtatni, mint az étrendeden vagy napirendeden. Mégis valójában ezzel kell kezdeni; a gondolkodásodon, hozzáállásodon, alkalmazkodó-képességeden dolgozz először.

 

Mostantól” egészségesebben fogok étkezni, és nem zavar, hogy a párom nem, akkor vállalom a több munkát, és főzök két félét, mert van egy célom, és azt el fogom érni!”

“Megváltozott a munkabeosztásom, ezért nem tudok eljárni arra a pilates órára, amire fél éve járok; nem baj, addig nem nyugszok, míg nem találok egy másik időpontot, mert nem maradhat ki!”

“Úristen egy csomó minden a nyakamba szakadt, egész nap rohangálok ide-oda, most mikor tudok majd edzeni? Kemény leszek és felkelek egy órával korábban, egyszer kibírom!”

 

 

Rengeteg oldalról meg lehet közelíteni a gondolatok erejét, most egyet emelek ki.

A világot és a környezetedet nem tudod megváltoztatni, csak a Te hozzáállásodat a világhoz és a környezetedhez.

Sokszor rajtad kívül álló dolgok befolyásolják az életed, amikre nincs befolyásod. Főleg rossz dolgok… Ha ezt hagyod, akkor az nem a te életed.
Bármi negatív történik veled, azt el kell fogadnod, túl kell lépned rajta, úgysem tehetsz már semmit. Az élet megy tovább aszerint, hogy hogyan dolgozod fel ezt a negatív élményt – ez pedig csak Tőled függ. Keresd mindenben és mindenkiben a jót! 🙂

Hosszú folyamat, sokat tanulás, önismeret, állandó újratervezés, egész napos agytorna, de nem lehetetlen, csak el kell dönteni és mindennap tenni érte. Néha többet, néha kevesebbet, de rendszeresen.

Az életmód változtatás a gondolkodásod megváltoztatásával kezdődik, és lehet, hogy közhely, de igenis minden fejben dől el.

 

Köszönöm, hogy olvasol!
Kiss Zsuzsi

 
2017-07-19T09:00:45+00:00 pilates életszemlélet|1 Comment

One Comment

  1. Jakab Piroska 2014-12-09 at 18:48 - Reply

    Igy igaz,minden a fejben dol el,ezert olyan nehez a valtoztatas,de ha ez megtortent minden megy mind a karikacsapas.

Leave A Comment

A honlap működik, csak átalakítás alatt van!

Ha nem működő vagy nem létező oldalra navigáló linket találsz elnézést érte, igyekszek gyorsan elkészülni vele :)

Köszönom a megértést!

Kiss Zsuzsi

éhív